Ana sayfa \ MadalBal \ MadalBal ile Tarifler
MadalBal ile Tarifler

Enerji Deposu Kahvaltı (1 kişilik)

Enerji Deposu Kahvaltı

Malzemeler:
3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
150 ml. sıcak su
1 çorba kaşığı tahin
Yarım, küçük küp şeklinde doğranmış elma
2 çorba kaşığı MadalBal

Yapılışı:
3 çorba kaşığı yulaf ezmesi 150 ml. sıcak su ile bir kase içerisinde beş dakika ıslatılır. Sonra içerisine 1 çorba kaşığı tahin, küp şeklinde doğranmış elmalar, 2 kaşık MadalBal eklenir ve karıştırılır. Kahvaltıda enerji deposu olarak tüketilir.

Karabuğdaylı Kahvaltı (2 kişilik)

Malzemeler:
1 çay bardağı karabuğday
3 çay bardağı sıcak su
8 çorba kaşığı MadalBal

Yapılışı:
1 çay bardağı karabuğday 3 çay bardağı sıcak su ile akşamdan ıslatılır. Sabah karabuğdayın içerisine 8 çorba kaşığı MadalBal eklenir ve karıştırılır. Sabahları kahvaltı olarak tüketilir. * Karabuğday'ın faydaları konusunda detaylı bilgi MadalBal ile Tarifler bölümün sonunda mevcuttur.

Enerji Deposu Karışım

Malzemeler:
1 çorba kaşığı ‘’Chia tohumu’’
500 ml. su
1 tane orta boy muz
5 çorba kaşığı MadalBal

Yapılışı:
Bir kap içerisinde bir çorba kaşığı Chia tohumu 500 ml. su içerisinde 30 dakika bekletilir. Daha sonra blender içerisine alınır. İçine orta boyda 1 muz, 5 çorba kaşığı MadalBal eklenir ve karıştırılır. Kahvaltıda tüketilir. * Chia Tohumu'nun faydaları konusunda detaylı bilgi MadalBal ile Tarifler bölümün sonunda mevcuttur.

Karabuğday'ın Faydaları

Karabuğday (Greçka) ile tanışmakta sayısız fayda var. Beyaz ekmeğe çok düşkün olsanız da, tam tahıllı ekmeğe yönelmek, sağlıklı beslenmek için iyi bir seçim... Karabuğday, isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir.

Karabuğday’da Gluten maddesi bulunmaz

Gluten, Çölyak (Celiac) hastalarının kesinlikle kaçınması gereken bir besin maddesidir. Çünkü çölyak hastalarının glutenli besin maddelerini sindirmeleri mümkün değildir. Eğer bu hastalar gluten ihtiva eden gıdalar alırlarsa bağırsak duvarları kızarıp kabarır, tahriş olur. Daha ileri durumlarda ishal, gaz, şişkinlik, kramp, ağrı gibi karınla ilgili bazı problemler yaşarlar.

Kan şekerinin daha iyi kontrolü ve daha düşük şeker hastalığı riski

Karabuğday, kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.

Karabuğdayın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de en üst derecede olduğu saptanmıştır. Iowa’da 36 bin kadın üzerinde yapılan ve 6 yıl süren tam hububat ve şeker hastalığının etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday gibi tam hububat tüketen kadınların, haftada bir porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında yüzde 21 oranında daha az şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Çünkü karabuğday mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Daha çok magnezyumca zengin gıdalarla beslenen kadınların yüzde 24 daha düşük şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmıştır.

Karabuğday insan vücudunda istenmeyen kolesterolün azaltılmasında etkilidir

İnsan vücudu karabuğdayda bulunan proteinin yüzde 74’ünü kullanabilir. Diğer bazı gıdalarda yüksek proteine sahiptir ancak çoğu yüksek oranda yağ ihtiva eder. Oysa karabuğdayda neredeyse hiç yağ yoktur.

Enerji Deposu Kahvaltı

Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu bir bitkidir

Özellikle Karabuğday gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton’a çevrilir. Bu bileşiğin göğüs kanseri ve hormona dayalı kanser tiplerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu anlaşılmıştır. Karabuğday gibi tam taneler, kuruyemişler, tohumlar ve çilek, böğürtlen gibi gıdalar bitki lignanları için zengin kaynaklardır. Yine kahve ve çay gibi bazı içeceklerde de bol miktarda bulunur. Journalof Nutrition’da Ekim 2004’de basılan bir çalışmada Danimarka’da menopoz sonrası 857 kadının kanlarındaki enterolakton seviyesi ölçülmüş, daha çok karabuğday gibi tam taneli gıdaları tüketen kadınların kanında bu koruyucu lignan seviyesi önemli oranda daha yüksek bulunmuştur.

Karabuğday karaciğerin çalışmasını kolaylaştıran Choline içerir

Yüksek tansiyon ve kansızlığa karşı korur. Potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunur. Demir diğer tahıllarda olduğundan daha yüksektir. Bu mineraller yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli bir role sahiptirler. Japon araştırmacılar karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.

Chia Tohumu (Chia Seed)

Aztek Savaşçılarının Doğal Güç Kaynağı Chia Tohumu

Mehmet Öz’ün, Oprah Winfrey şovundaki açıklamalarından sonra, Chia tohumuna yeni bir süper yiyecek gözüyle bakılmaya başlandı.

  • Ispanaktan daha fazla demir
  • Portakaldan daha fazla C vitamini
  • Keten tohumu ve somon balığından daha fazla Omega 3
  • Sütten daha fazla kalsiyum
  • Muzdan daha fazla potasyum
  • Yabanmersini ve yeşil çaydan daha fazla antioksidan
  • Soya fasülyesinden daha kaliteli protein içeren bir gıda hayal edin.

İşte o gıda son dönemde süper gıdalar listesine hızlı bir giriş yapan chia tohumundan başkası değil! Zengin protein, yağ ve lif içeriği ile Aztekler’in en önemli besin kaynağı olan chia tohumunun kökeni Meksika ve Guetemala’nın bereketli toprakları. Aslen nane familyasından çiçekli bir bitkinin tohumu olan chia tohumu, keten tohumu da dahil olmak üzere tüm bitkiler arasında en yüksek oranda Omega -3 yağ olan ALA ( Alfa-linolenic acid ) asitleri içerdiği gibi, Omega 3 deposu olarak bilinen somondan da daha yüksek oranda Omega 3 barındırıyor. İçerisinde magnezyum ve kalsiyum bulunduruyor. Ayrıca kan şekerini dengeleyici özelliği ile şeker hastaları için de harika bir besin olma özelliği taşıyor. Keten tohumu gibi çabuk bozulmayan ve toz haline getirilmesi gerekmeyen bu tohumun sindirimi de kolay. Sağlık düşkünleri metabolizma ve bağışıklık sistemi için son derece faydalı olan bu besini enerji seviyelerini artırmak, zindelik ve dayanıklılık kazanmak için tercih ediyor. Haksız da sayılmazlar zira söylentiye göre 1 yemek kaşığı chia tohumu bir insanı 24 saat boyunca ayakta tutmaya yetiyor. Baskın olmayan tadı sebebiyle yoğurt, kahvaltılık tahıllar, hamur işleri ve çorbalar gibi birçok yemeğin içine katılarak tüketilebiliyor. İngiltere’yi kasıp kavuran ve doğadaki en mükemmel besinlerden biri olarak nitelendirilen bu tohumun organik çeşidi de bulunuyor.

Bu bitkinin 28 gramında 137 kalori, 4 gram protein ve 11 gram lif bulunuyor. Şu an yapılan araştırmalar, bunu yiyen insanlardaki etkilerinden ziyade, bitkinin besin içeriği ile ilgili. Anca 2007 yılında 20 şeker hastası üzerinde yapılan araştırmada, şaşırtıcı sonuçlar elde edilmiş. 3 ay boyunca, günde 4 çay kaşığı Chia çekirdeği yiyen hastalarda;

  • Kan pıhtılaşma oranı %20 düşmüş
  • İltihaplanma %30 azalmış
  • Omega-3 yağ asitleri oranı %80 artmış
  • Büyük tansiyonları 6 birim düşmüş.

Bu çalışmada kullanılan bitki, özel bir tür olan Salba imiş. Salba bitkisinin 100 gramı, 910 gram somon balığıyla aynı oranda Omega 3 içeriyor. Aynı zamanda 10 sap brokoli ile aynı oranda magnezyum ve 2.5 bardak sütteki kadar kalsiyum ve yarım bardak fasülye kadar demir içerdiği tespit edilmiş.

Peki böyle zengin içerikli bir bitkinin tadı nasıl? Hiçbir tadı yok! Bunun iyi tarafı, her çeşit yemeğin içine eklenebilecek olması. Bir içeceğe veya bir kekin içine bile koyabilirsiniz. Dünyanın en yüksek Omega 3 içeriği olan besini; Chia bitkisi tohumudur. Chia tohumu suya teması halinde jelimsi bir yapıya dönüştüğü için, Güney Amerika'da su veya meyve suyu içinde tüketilmektedir. İçeriğinde 0 gluten ve sodyum vardır, ve içeriğinde sağlığa zararlı hiç bir madde eser miktarda bile olsa yoktur. %20 protein, %34 yağ ve %25 diyet fiberleri ve yüksek oranda antioksidan içerir. Chia tohumu yağı %64 Omega 3 içermektedir (yani Chia tohumu %22 Omega 3 içermektedir).